Zet je in voor KiKa en haal sponsorgeld op. Zet je in voor KiKa en haal sponsorgeld op.


Zet je in voor KiKa!

Haal sponsorgeld op


Stichting Kinderen Kankervrij

Het genezingspercentage steeg sinds de oprichting van KiKa met ruim 5%. Dat betekent dat er jaarlijks meer dan 25 kinderen extra genezen.

Dat zijn 25 kinderen die weer een toekomst hebben, 25 gezinnen die samen blijven, 25 klaslokalen waar geen lege stoel komt.

Het doel van KiKa: de genezing verhogen naar 95%, zodat nog meer kinderen met kanker een toekomst hebben. Haal met jouw actie voor Nederland beweegt voor KiKa geld op en draag bij aan de toekomst van kinderen met kanker!

Bekijk onze sponsortips

Kanjer Silvijn! 🧡

Silvijn

Op 5 januari 2021 werd er bij Silvijn, destijds 15 maanden oud, Retinoblastoom geconstateerd. Dit is een zeldzame vorm van netvlieskanker die alleen bij kinderen onder de 4 jaar voorkomt. Uit de echo in het ziekenhuis bleek dat Silvijn een tumor in zijn linkeroog had. De tumor was zo groot, dat hij waarschijnlijk al niets meer zag en dus blind was aan zijn linkeroog. Na overleg met de artsen werd er gekozen om zijn oog te verwijderen middels een operatie. Inmiddels in zijn oog succesvol verwijderd. 

"Silvijn heeft er inmiddels geen last meer van en gaat door het leven als een vrolijk mannetje!"

- moeder Marissa -

Lees hier het hele verhaal

Wat doet KiKa met het sponsorgeld?

Onderzoek naar genezing van kinderkanker
In 2002 is Stichting Kinderen Kankervrij opgericht om kinderen met kanker de kans te geven op genezing. Jaarlijks krijgen ruim 550 kinderen in Nederland kanker. Op dit moment geneest 75% van alle kinderen met kanker, de doelstelling is om een genezingspercentage van 95% te behalen.

KiKa heeft tot nu toe 180,3 miljoen euro beschikbaar gesteld voor wetenschappelijk onderzoek naar kinderkanker. Dat kon dankzij grote én kleine donaties! Met dit hoge bedrag heeft KiKa inmiddels 207 onderzoeken kunnen financieren.
Verbetering van de kwaliteit van de behandeling
Afgerond onderzoek heeft ervoor gezorgd dat het aantal succesvolle behandelingen toeneemt en de genezingskans voor kanker bij kinderen groter wordt.

Door deze verbeteringen zijn er minder bijwerkingen tijdens de behandeling en verloopt het proces van de genezing prettiger.
Ondersteuning Prinses Máxima Centrum
Het Prinses Máxima Centrum in Utrecht is het grootste onderzoeks- en zorgcentrum in Europa voor kinderen met kanker. Hier is alles onder 1 dak: de beste zorg voor kinderen met kanker én onderzoek naar kinderkanker. KiKa is de grootste financier van het Prinses Máxima Centrum en heeft geholpen bij zowel de bouw als de inrichting.

In maart 2020 is de vierde verdieping van het PMC ingericht en klaar voor gebruik. In 2018 was dit een nog lege verdieping omdat er niet voldoende geld was. 2 jaar later is het gelukt om deze ruimte in te richten, mede dankzij de groei in het aantal donaties.

Het aantal onderzoekers kan door de inrichting van de vierde verdieping verhoogd worden van 250 naar 400! Deze onderzoekers zijn opgedeeld in onderzoeksgroepen die grotendeels door KiKa worden betaald. Financieringsaanvragen die door wetenschapsgroepen worden ingediend bij KiKa worden beoordeeld door een Wetenschappelijke Raad. Zo zorgt KiKa ervoor dat alleen de allerbeste onderzoeken worden gefinancierd.
Vermindering van bijwerkingen na de behandeling
Artsen behandelen kinderkanker met medicijnen, operaties of bestralingen. Ook worden soms verschillende methoden gecombineerd. De uiteindelijke behandeling hangt af van de vorm van de kanker. De duur van zo’n behandeling varieert van enkele dagen tot jaren.

Helaas is er ook een keerzijde aan verschillende behandelingen. Veel medicijnen maken niet alleen de tumorcellen, maar ook de gezonde cellen kapot. Hierdoor kunnen er direct of op latere leeftijd orgaanbeschadigingen optreden. Voorbeelden hiervan zijn hartproblemen, groeistoornissen, onvruchtbaarheid of ontwikkeling van andere tumoren.

KiKa steunt daarom ook onderzoeken naar vermindering van bijwerkingen en effecten op latere leeftijd.
Voorlichting over kinderkanker
Met persoonlijke verhalen van kinderen met kanker en de vele ambassadeurs die KiKa rijk is vertellen ze iedereen wat kinderkanker inhoudt. Zo kunnen er onder andere ambassadeurs langs basisscholen gaan om de bovenbouw meer te vertellen over kinderkanker.

Samen met de juf of meester vertellen zij over welke impact het ziek zijn heeft en laten zij zien dat zieke kinderen niet aan alles meer mee kunnen doen.
Wat heeft KiKa tot nu toe bereikt?
KiKa heeft tot nu toe 180,3 miljoen euro beschikbaar gesteld voor wetenschappelijk onderzoek naar kinderkanker. Dankzij alle donaties, van kleine tot grote, is dit mogelijk gemaakt.

Tot en met 2020 zijn de donaties als volgt besteed:
  • 35,5 miljoen → Onderzoeksafdeling PMC
  • 50 miljoen → Programmafinanciering van het PMC
  • 8 miljoen → Bouw van het PMC
  • 86,8 miljoen → Onderzoeksprojecten 

Jouw bijdrage heeft impact!


Cookievoorkeuren

Functioneel. Noodzakelijk om de website te laten functioneren.

Analytisch. Om bij te houden hoeveel mensen de website bezoeken.

Tracking. Om je een zo goed mogelijke ervaring te geven, de website te verbeteren, jou relevante informatie en advertenties te laten zien, en voor social media. Inschakelen